Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
24.05.2012 - Apă curată în majoritatea destinațiilor de vacanță din UE
ED Targoviste

        Vești bune dacă aveți de gând să petreceți o vacanță la plajă în Europa, în această vară. Dintre apele pentru scăldat din Uniunea Europeană, 92,1 % îndeplinesc acum standardele minime de calitate a apei prevăzute de Directiva privind apa pentru scăldat. Aceste ape includ și lacul Serpentine din Londra, care va găzdui mai multe evenimente olimpice, printre care se numără proba de maraton înot în ape deschise și proba de înot din cadrul triatlonului.

        Rezultatele provin din ultimul Raport anual privind apa pentru scăldat al Agenției Europene de Mediu (EEA) și al Comisiei Europene, care descrie calitatea apei înregistrată în ultimul an în peste 22 000 de zone de scăldat (plaje, râuri și lacuri) din toată Europa.

        Comisarul pentru mediu, Janez Potočnik, declara: „Îmi face plăcere să constat că, în Europa, calitatea apelor pentru scăldat rămâne, în general, superioară și s-a îmbunătățit față de anul trecut. O majoritate clară a europenilor este preocupată de probleme privind calitatea apei și dorește mai multe informații despre acest subiect. Prin urmare, trebuie să acționăm în continuare pentru a asigura adecvarea apelor noastre pentru toate utilizările legitime - de la scăldat, la băut – precum și sănătatea ecosistemului acvatic global.”v Conform raportului, în 77,1 % din zone calitatea este excelentă, adică respectă cele mai stricte valori orientative, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 3,5 puncte procentuale față de datele anului trecut. Aproximativ 93,1 % din apele pentru scăldat costiere au fost clasificate ca fiind „suficiente”, sau respectând valori obligatorii mai puțin stricte, ceea ce reprezintă o creștere de 1 %. Mai puțin de 2 % din apele pentru scăldat au fost neconforme.
Cipru, Croația, Malta și Grecia au avut rapoarte excelente privind apa din zonele de scăldat; în toate aceste țări, peste 90 % din zonele de scăldat se conformează celor mai stricte valori orientative (calitate excelentă), iar restul respectă valorile obligatorii. La celălalt pol, Țările de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg și Belgia au avut o proporție relativ scăzută a zonelor care se conformează valorilor orientative mai stricte, în special în cazul apelor interioare.

        Calitatea apei în cele mai populare destinații de vară din Europa a fost, în general, bună, peste 90 % din zonele de scăldat conformându-se valorilor obligatorii. În Spania, Italia și Portugalia, peste 80 % din zonele de scăldat au o calitate excelentă a apei.

        Calitatea globală a apelor pentru scăldat din UE s-a îmbunătățit considerabil din 1990 până în prezent. Procentul zonelor de scăldat costiere care nu respectă dispozițiile Directivei privind apa pentru scăldat a scăzut de la 9,2 % în 1990, la 1,5 % în 2011. Procentul zonelor de scăldat de pe apele interioare, care nu respectă valorile obligatorii, s-a redus de la 11,9 % în 1990, la 2,4 % în 2011, ultimul fiind unul din cele mai scăzute procente înregistrate până în prezent.

Context

        În Europa, apa pentru scăldat trebuie să fie conformă cu standardele stabilite de Directiva privind apa pentru scăldat din 2006, care trebuie pusă în aplicare până în decembrie 2014. UE publică anual un raport de sinteză privind calitatea apei pentru scăldat, pe baza rapoartelor pe care statele membre trebuie să le transmită înainte de sfârșitul anului precedent. Pentru raportul din acest an, toate cele 27 de state membre, precum și Croația, Muntenegru și Elveția, au monitorizat și au raportat calitatea apei pentru scăldat, ținând seama, cele mai multe dintre ele, de noile dispoziții.

        Două treimi din zonele de scăldat s-au situat în ape costiere, iar restul, în râuri și lacuri. Cele mai multe ape pentru scăldat costiere se găsesc în Italia, Grecia, Franța și Spania, în timp ce Germania și Franța au cele mai multe ape pentru scăldat interioare.

Date de contact:
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Monica Westeren (+32 2 299 18 30)
Agenția Europeană de Mediu:
Arthur Finn Girling (+45 29 60 43 30)
Iben Stanhardt (+45 23 36 13 81)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european