Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
07.12.2010 - Oraşele vin în sprijinul persoanelor cu handicap
ED Targoviste

        UE a acordat un premiu oraşului Avila (Spania), răsplătind astfel eforturile de îmbunătăţire a accesibilităţii pentru persoanele cu handicap.

        Avila este un oraş spaniol renumit pentru zidurile sale medievale şi pentru multitudinea de biserici. Acum însă, se distinge şi prin faptul că a primit premiul Access City Award, la prima ediţie a concursului organizat de UE pentru a răsplăti localităţile cu cele mai bune facilităţi pentru persoanele cu handicap.

        Concursul se va desfăşura anual şi face parte din strategia UE pentru protecţia şi integrarea persoanelor cu handicap peste tot în Europa. Acesta urmăreşte să aducă în centrul atenţiei dificultăţile cu care se confruntă persoanele cu handicap în mediul urban şi să răsplătească oraşele care au luat măsuri pentru a elimina o parte din obstacolele în calea mobilităţii.

        Edilii oraşului Avila, situat la vest de Madrid, au pus în practică un plan urbanistic elaborat încă din 2002 în colaborare cu organizaţiile reprezentând persoanele cu handicap şi persoanele în vârstă. Drept rezultat, accesul la clădirile publice, la punctele de atracţie turistică şi la piaţa locurilor de muncă a fost îmbunătăţit, iar sectorul privat a fost încurajat să acţioneze în mod similar.

        Din cele 66 de oraşe europene care s-au înscris în concurs, juriul a selecţionat 4 finaliste: Avila şi Barcelona (Spania); Köln (Germania) şi Turku (Finlanda).

        Premiul a fost decernat la Bruxelles, în cadrul evenimentelor ocazionate de Ziua europeană a persoanelor cu handicap. Aceasta a fost punctată de o conferinţă desfăşurată pe parcursul a două zile, care s-a încheiat pe 3 decembrie.

        Printre temele care au stat la baza discuţiilor privind situaţia persoanelor cu handicap se numără: recunoaşterea reciprocă a legitimaţiilor, şansele de a studia şi lucra în străinătate, sistemele de protecţie socială şi accesul la activităţi culturale şi de divertisment.
Îmbunătăţirea accesibilităţii este una dintre priorităţile Strategiei europene pentru persoanele cu handicap (2010-2020), adoptată în luna noiembrie a acestui an.

        Printre altele, strategia vizează acţiunile menite să îmbunătăţească accesul persoanelor cu handicap la clădiri, mijloace de transport şi servicii, precum şi la tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor.

        În UE, în jur de 80 de milioane de persoane suferă de un handicap, mai uşor sau mai sever. Din cauza obstacolelor de ordin fizic cu care se confruntă, cum ar fi accesul dificil la şcoală sau la locul de muncă, acestea sunt expuse excluziunii sociale. În rândul persoanelor cu handicap se înregistrează un grad redus de ocupare a forţei de muncă şi un nivel de educaţie mai scăzut. În consecinţă, rata sărăciei este cu 70% mai ridicată decât media europeană.
Detalii despre politicile privind persoanele cu handicap


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală