Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Uniunea Europeană va aloca 19 miliarde de euro din cheltuielile planificate ale Fondului Social European pentru sprijinirea persoanelor afectate de criza economică. De asemenea, UE va aloca anticipat fondurile, iar cofinanțarea de către statele membre nu va fi necesară pentru perioada 2009-2010. Împreună cu Grupul Băncii Europene de Investiții și alți parteneri, se va stabili o nouă facilitate de împrumuturi UE pentru oferirea de microcredite pentru cei care ar avea în mod normal dificultăți de acces la fondurile necesare pentru înființarea unei afaceri sau a unei microîntreprinderi. „Angajamentul comun pentru ocuparea forței de muncă aduce în prim-plan priorități și acțiuni cheie pentru păstrarea locurilor de muncă și pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate, netezind, în același timp, calea spre refacere. Obiectivul, pentru toți actorii relevanți, uniuni sindicale și organizații patronale, precum și pentru statele membre și UE, este de a colabora pentru a obține rezultate în îndeplinirea acestui angajament. Propunerile vor fi prezentate liderilor UE, care trebuie să își dea acordul, în cadrul Consiliului European din 18-19 iunie.
„Europa a trecut imediat la acțiune pentru a răspunde crizei economice și financiare, inclusiv dimensiunii sociale a acesteia. Astăzi Comisia mai face un pas către angajament comun și acțiune coordonată din partea UE, a statelor membre și a partenerilor sociali pentru a salva și pentru a crea locuri de muncă,” a declarat președintele Barroso. „De exemplu, accelerăm punerea la dispoziție a unui sprijin UE în valoare de miliarde de euro pentru reorientare profesională prin intermediul Fondului Social European, care ajută deja peste 9 milioane de cetățeni în fiecare an să își găsească locuri de muncă. Împreună cu instituții financiare internaționale și, mai ales, împreună cu Grupul Băncii Europene de Investiții, vom crea o nouă facilitate de microcredit de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea antreprenorilor. Iar la nivel național vrem să vedem că 5 milioane de tineri europeni au acces la stagii de ucenicie. Cer Consiliului European să aprobe acest plan ambițios.”
„Această criză s-a declanșat în sectorul financiar, dar toată lumea îi simte acum efectele,” a remarcat Vladimir Špidla, comisar european pentru ocuparea forței de muncă. „Am colaborat strâns în ultimele luni cu guvernele naționale și cu organizațiile muncitorești și patronale pentru a găsi cele mai bune modalități de contracarare a efectelor sociale ale crizei. În mod special, trebuie să ne concentrăm asupra găsirii de locuri de muncă pentru tineri și nu trebuie să-i lăsăm să își rateze intrarea pe piața forței de muncă. „Angajamentul comun pentru ocuparea forței de muncă” este o agendă puternică, vizionară și coordonată de luptă împotriva șomajului, de impulsionare a creării de locuri de muncă și de netezire a căii spre o redresare durabilă.”
Comisia aduce în prim-plan trei priorități cheie: menținerea angajaților la locurile de muncă, crearea de locuri de muncă și promovarea mobilității; îmbunătățirea nivelului de calificare și satisfacerea necesităților pieței forței de muncă; și acces sporit la locuri de muncă. Aceste priorități trebuie considerate complementare cu alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a face față crizei, inclusiv cu recentele propuneri cu privire la supravegherea financiară (a se vedea IP/09/836 ) și cu propunerea de a se îmbunătăți funcționarea în perioade de criză a Fondului european de ajustare la globalizare (a se vedea MEMO/09/221 ). Prioritățile sunt coerente și cu strategiile UE pe termen lung de reformare a piețelor forței de muncă, inclusiv cu Strategia de la Lisabona. Tinerii sunt vizați în mod special pentru a li se asigura posibilitățile de formare și de muncă necesare pentru a se asigura că nu ratează intrarea pe piața forței de muncă anul acesta din cauza crizei.
Comisia propune o serie de acțiuni printre care:
Comunicarea de astăzi este o concluzie a recentului Summit UE privind ocuparea forței de muncă din 7 mai (a se vedea IP/09/718 și MEMO/09/223 ). Propunerile înaintate de Comisie vor fi prezentate Consiliului European întrunit la 18-19 iunie, în cadrul căruia Comisia va invita șefii de state și de guvern să se alăture Angajamentului comun pentru ocuparea forței de muncă. Comisia va raporta asupra progreselor Angajamentului comun UE și asupra implicațiilor acestuia pentru Strategia de la Lisabona după 2010 în timp util pentru Consiliul European de primăvară din 2010.
A se vedea, de asemenea, MEMO/09/259
Pentru informații suplimentare:
Un angajament comun pentru ocuparea locurilor de muncă (partea 1: Comunicarea Comisiei și partea 2: Anexe)
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=514&furtherNews=yes
Site-ul web al președintelui Barroso dedicat crizei:
http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/focus/credit_crunch/index_en.htm
Site web dedicat urmărilor sociale ale crizei:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=736