Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
21.02.2009 - Ajutor pentru şomeri
ED Targoviste

        Lucrătorii care îşi pierd locul de muncă din cauza crizei economice vor primi ajutor din fondurile europene.

        În contextul în care efectele crizei financiare se resimt din ce în ce mai mult la nivel economic, UE intenţionează să relaxeze normele privind acordarea de sprijin lucrătorilor concediaţi.

        Comisia a înaintat o propunere prin care condiţiile de acces la Fondul european de adaptare la globalizare vor deveni mai puţin restrictive, astfel încât statele membre să le poată îndeplini mai uşor.

        Fondul are un buget anual de 500 de milioane de euro, care poate fi folosit pentru a sprijini persoanele disponibilizate să-şi găsească un loc de muncă. În general, ţările folosesc acest fond pentru a finanţa programe de formare profesională şi alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă.

        Statele membre pot solicita un astfel de sprijin atunci când schimbările intervenite în structura comerţului mondial obligă o companie să se restructureze sau să îşi schimbe locaţia, determinând astfel pierderea a cel puţin 1000 de locuri de muncă.

        Comisia propune ca acest prag să coboare la 500 de disponibilizări cauzate nu doar de schimbările înregistrate în structura comerţului mondial, ci şi de alte probleme economice cu care se confruntă întreprinderea în cauză. De asemenea, durata pe care poate fi acordat sprijinul s-ar dubla (de la 1 la 2 ani), iar participarea financiară a guvernelor ar urma să se reducă.

        În prezent, statele membre trebuie să contribuie cu aceeaşi sumă pe care o primesc de la Fond. Noile norme le-ar permite să primească sume de trei ori mai mari decât propria contribuţie.

        De la lansarea Fondului, în 2007, Comisia a aprobat deblocarea a circa 68 de milioane de euro. Aproximativ 15 000 de lucrători au beneficiat de aceste fonduri, printre ei numărându-se şi cele 1600 de persoane care şi-au pierdut locul de muncă atunci când producătorul de piese de schimb Delphi şi-a închis fabrica din Cádiz (Spania), mărind în schimb producţia pentru uzina din Maroc.

        Economia Uniunii începe să resimtă efectele celei mai serioase crize financiare de la marea depresiune economică din anii 1930. Industria prelucrătoare europeană îşi micşorează producţia, în timp ce rata şomajului creşte.

        Numărul şomerilor din UE a crescut cu 290 000 în octombrie (după ultimele date disponibile), rata şomajului atingând 7,1%, faţă de 7,0%, în septembrie şi 6,9%, în octombrie 2007.

        În zona euro, aceasta a crescut în luna octombrie până la 7,7%, faţă de 7,6%, în septembrie şi 7,3%, în octombrie 2007.

        Normele propuse reprezintă doar o parte din strategia europeană pentru soluţionarea situaţiei de criză. În scopul păstrării şi creării cât mai multor locuri de muncă, propunerea Comisiei prevede, de asemenea, ca utilizarea fondurilor regionale să fie adaptată planului european de redresare economică. În plus, strategia include planuri pentru o mai bună coordonare între statele membre în ceea ce priveşte iniţiativele în domeniul educaţiei şi formării profesionale. Toate aceste măsuri au obiectivul de a consolida strategia de la Lisabona pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă .


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală