Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
19.11.2019 - Acordul UE-Singapore: Un impuls pentru locurile de muncă și exporturile din România
ED Targoviste

Statele membre ale UE au aprobat în data de 8 noiembrie acordul comercial dintre UE și Singapore. Aceasta înseamnă că acordul va intra în vigoare curând, mai exact în 21 noiembrie. Valoarea totală a exportului de produse românești în Singapore se ridică la 36 de milioane EUR. Odată cu acest acord, 170 de companii românești vor exporta produse precum anvelope, semințe de floarea soarelui sau țevi de metal în Singapore. Un procent de 67% dintre aceste companii este constituit din întreprinderi mici și mijlocii.

08/11/2019

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Acesta este primul acord comercial bilateral al Uniunii Europene cu o țară din Asia de Sud-Est, o piatră de temelie a unei relații mai strânse dintre Europa și una dintre cele mai dinamice regiuni din lume. El încununează eforturile acestei Comisii de a construi o rețea de parteneri angajați în desfășurarea unor activități comerciale deschise, echitabile și bazate pe reguli. De când am preluat mandatul în 2014, comerțul a creat 5 milioane de noi locuri de muncă în UE, iar în prezent contribuie la angajarea în câmpul muncii a 36 milioane de persoane. Aceste cifre, împreună cu faptul că el reprezintă 35 % din PIB-ul UE, arată cât de important este comerțul pentru prosperitatea Europei.”

Comisara pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Acordul comercial dintre UE și Singapore este o dovadă în plus pentru angajamentul nostru de a desfășura activități comerciale echitabile și bazate pe reguli. Acordul va aduce beneficii lucrătorilor, fermierilor și întreprinderilor de toate dimensiunile, atât din UE, cât și din Singapore. El include, de asemenea, clauze stricte de protejare a drepturilor omului și ale lucrătorilor, precum și mediul. Cu acest acord, numărul acordurilor comerciale puse în aplicare de UE în ultimii cinci ani a ajuns la 16. El se înscrie în totalul de 42 de acorduri comerciale, cu 73 de parteneri, reprezentând o treime din comerțul total al UE. Această rețea comercială este cea mai mare de acest tip din lume.”

Singapore este de departe cel mai mare partener comercial al UE în regiunea Asiei de Sud-Est, în condițiile unui comerț bilateral total cu bunuri în valoare de peste 53 de miliarde EUR, iar cu servicii în valoare de alte 51 de miliarde EUR. Peste 10 000 de întreprinderi din UE sunt stabilite în Singapore, utilizând acest stat ca platformă pentru întreaga regiune a Pacificului. Singapore este, de asemenea, pe locul întâi în ceea ce privește investițiile europene în Asia, investițiile între UE și Singapore crescând rapid în ultimii ani: stocurile de investiții bilaterale combinate au atins 344 de miliarde EUR în 2017.

În temeiul acordului comercial, Singapore va elimina toate taxele vamale restante aplicate produselor UE. De asemenea, acordul oferă noi oportunități pentru furnizorii de servicii din UE în sectoare precum, printre altele, telecomunicațiile, serviciile de mediu, ingineria, informatica și transportul maritim. În plus, el va crește predictibilitatea mediului de afaceri. Acordul va permite, de asemenea, protecția juridică pentru 190 de produse alimentare și băuturi europene emblematice, cunoscute ca indicații geografice. Singapore este deja a treia cea mai importantă destinație pentru astfel de produse europene de specialitate. În plus, Singapore a convenit să elimine, pe lângă taxele vamale, obstacolele din calea comerțului desfășurat în sectoare-cheie, de exemplu prin recunoașterea testelor de siguranță ale UE pentru autoturisme și pentru multe aparate electronice sau prin acceptarea etichetelor pe care întreprinderile din UE le utilizează pentru textile.

UE și Singapore au încheiat, de asemenea, un acord de protecție a investițiilor, care poate intra în vigoare după ce a fost ratificat de toate statele membre ale UE, în conformitate cu propriile lor proceduri naționale.

Informații suplimentare

Notă de informare: Elementele-cheie ale acordurilor comerciale și de investiții între UE și Singapore

Fișe informative tematice

Harta societăților din UE care desfășoară activități comerciale cu Singapore

Impactul acordului asupra fiecărui stat membru: AustriaBelgiaBulgariaCroațiaCipruCehiaDanemarcaEstoniaFinlandaFranțaGermaniaGreciaUngariaIrlandaItaliaLetoniaLituaniaLuxemburgMaltaȚările de JosPoloniaPortugaliaRomâniaSlovaciaSloveniaSpaniaSuediaRegatul Unit

Relatări ale exportatorilor

Textele acordurilor comerciale și de investiții

Mai multe resurse privind acordurile dintre UE și Singapore

Site-ul de internet al Delegației UE în Singapore

Relațiile UE – ASEAN

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală