Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Pentru al doilea an consecutiv, Ziua europeană a egalității salariale se celebrează în ultima zi a lunii februarie, marcând faptul că, din cauză că sunt plătite mai prost decât bărbații, femeile muncesc în primele 2 luni ale anului practic fără a fi remunerate.
În Europa, diferența de remunerare între femei și bărbați s-a menținut la un nivel constant, fiind, în continuare, de aproximativ 16%.
O ușoară tendință descendentă
De la lansarea, în 2011, a Zilei egalității salariale, diferențele de salarizare între femei și bărbați au înregistrat o ușoară scădere, de la 17,5% la 16,4%.
În 2011, evenimentul a avut loc la data de 5 martie, pentru a marca faptul că femeile au lucrat „gratuit” în primele 65 de zile ale lui 2010. A doua ediție s-a desfășurat la data de 2 martie 2012, iar cea de-a treia la 28 februarie 2013.
Ușoara ameliorare din ultimii 4 ani se datorează în mare măsură faptului că încetinirea creșterii economice a avut un impact mai mare asupra sectoarelor dominate de bărbați, cum ar fi construcțiile sau ingineria, și nu neapărat unei creșteri a veniturilor obținute de femei.
Eliminarea obstacolelor din calea remunerării egale
Printre ceilalți factori care au limitat îmbunătățirea condițiilor de muncă și de salarizare a femeilor se numără lipsa de transparență în materie de remunerare și lipsa de claritate în definirea juridică a muncii de valoare egală.
Potrivit unui raport referitor la punerea în aplicare a normelor UE privind egalitatea de tratament între femei și bărbați, de multe ori lucrătorii nu dețin informațiile necesare pentru a-și cere drepturile de remunerare egală. Este vorba, printre altele, de accesul la informații privind nivelurile de salarizare pentru diferite categorii de lucrători.
O mai mare transparență în acest domeniu le-ar permite victimelor discriminării în materie de remunerare să se compare mai ușor cu lucrători de sex opus.
Comisia lucrează în prezent la o nouă inițiativă prin care speră să încurajeze în continuare „remunerarea egală pentru muncă egală” - un principiu fundamental al UE.
Comunicat de presă: În Europa, diferențele salariale între bărbați și femei stagnează la 16,4%
Diferența de remunerare între femei și bărbați
Egalitatea este rentabilă