Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Ocupare profesională
08.03.2014 - Ziua europeană a egalității salariale și inegalitatea de șanse
ED Targoviste

Pentru al doilea an consecutiv, Ziua europeană a egalității salariale se celebrează în ultima zi a lunii februarie, marcând faptul că, din cauză că sunt plătite mai prost decât bărbații, femeile muncesc în primele 2 luni ale anului practic fără a fi remunerate.
În Europa, diferența de remunerare între femei și bărbați s-a menținut la un nivel constant, fiind, în continuare, de aproximativ 16%.

O ușoară tendință descendentă
De la lansarea, în 2011, a Zilei egalității salariale, diferențele de salarizare între femei și bărbați au înregistrat o ușoară scădere, de la 17,5% la 16,4%.
În 2011, evenimentul a avut loc la data de 5 martie, pentru a marca faptul că femeile au lucrat „gratuit” în primele 65 de zile ale lui 2010. A doua ediție s-a desfășurat la data de 2 martie 2012, iar cea de-a treia la 28 februarie 2013.
Ușoara ameliorare din ultimii 4 ani se datorează în mare măsură faptului că încetinirea creșterii economice a avut un impact mai mare asupra sectoarelor dominate de bărbați, cum ar fi construcțiile sau ingineria, și nu neapărat unei creșteri a veniturilor obținute de femei.

Eliminarea obstacolelor din calea remunerării egale
Printre ceilalți factori care au limitat îmbunătățirea condițiilor de muncă și de salarizare a femeilor se numără lipsa de transparență în materie de remunerare și lipsa de claritate în definirea juridică a muncii de valoare egală.
Potrivit unui raport referitor la punerea în aplicare a normelor UE privind egalitatea de tratament între femei și bărbați, de multe ori lucrătorii nu dețin informațiile necesare pentru a-și cere drepturile de remunerare egală. Este vorba, printre altele, de accesul la informații privind nivelurile de salarizare pentru diferite categorii de lucrători.

O mai mare transparență în acest domeniu le-ar permite victimelor discriminării în materie de remunerare să se compare mai ușor cu lucrători de sex opus.
Comisia lucrează în prezent la o nouă inițiativă prin care speră să încurajeze în continuare „remunerarea egală pentru muncă egală” - un principiu fundamental al UE.
Comunicat de presă: În Europa, diferențele salariale între bărbați și femei stagnează la 16,4%
Diferența de remunerare între femei și bărbați
Egalitatea este rentabilă


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Ocupare profesională