Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
14.01.2010 - Piaţa locurilor de muncă, în prim-plan
ED Targoviste

        Cât de bine dotate sunt companiile europene pentru a face faţă provocărilor reprezentate de recesiune şi de concurenţa existentă la nivel mondial? Studiul întreprinderilor europene pe anul 2009 oferă câteva răspunsuri.

        Eurofound, agenţie europeană pentru cercetare cu sediul la Dublin, a realizat un sondaj în rândul a 27 000 de angajatori din statele membre ale UE sau din ţări precum Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, provenind atât din sectorul public, cât şi din cel privat.

        Principalele rezultate vor fi date publicităţii în luna martie. Însă, cele preliminare indică faptul că multe companii dau dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte angajările, salarizarea şi politicile de personal. Cu alte cuvinte, acestea depun eforturi pentru a putea face faţă schimbărilor survenite la nivelul mediului de afaceri. Flexibilitatea pe piaţa muncii este un element cheie al strategiei UE care vizează realizarea unei economii europene mai dinamice şi mai competitive.
        Aproximativ două din trei companii fac apel la freelanceri sau la alte tipuri de colaboratori temporari şi peste o jumătate din acestea au cel puţin un angajat cu contract pe durată determinată.

        Se preferă din ce în ce mai des programul de lucru cu timp redus. Două treimi din companiile chestionate oferă această posibilitate, însă rareori persoanelor cu înaltă calificare care ocupă posturi corespunzătoare pregătirii lor.
Puţin peste o treime din angajatori oferă un salariu pe baza prestaţiei, în timp ce doar 14% din firmele chestionate dispun de sisteme de participare la profit.

        Există şi o altă faţetă a flexibilităţii. În prezent, aproximativ 56% din companiile europene le permit angajaţilor lor să îşi varieze programul de lucru astfel încât acesta să ţină cont de viaţa personală - faţă de 48% cât se înregistrau cu cinci ani în urmă.
        Studiul a fost realizat în primăvara anului 2009, când recesiunea a început să se facă simţită pe piaţa muncii. Salariaţii din mai multe ţări au afirmat că se înregistrează unele tensiuni la nivelul mediului de lucru.

Studiul întreprinderilor europene 2009 - prezentare generală a rezultatelor

  1. Înregistrare video SIE 2009: principalele rezultate

Pe aceeaşi temă


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală