Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
26.02.2010 - Previziunile intermediare ale UE: redresarea economică este în curs, dar rămâne fragilă
ED Targoviste

        Economia UE a început să se redreseze treptat, deşi încă se confruntă cu vânturi potrivnice. PIB-ul real a reintrat pe o pantă ascendentă în al treilea trimestru din 2009, punând capăt celei mai lungi şi mai profunde recesiuni din istoria Uniunii Europene. Măsurile anticriză excepţionale adoptate la nivelul UE au jucat un rol crucial în îmbunătăţirea situaţiei economice. Cu toate acestea, conform previziunilor din toamna anului 2009, ritmul de creştere a încetinit în trimestrul al patrulea, odată cu dispariţia progresivă a impactului unor factori temporari. Conform celor mai recente date, perspectivele economice ale UE rămân în linii mari neschimbate. În 2010, PIB-ul ar trebui să crească cu 0,7% în UE şi în zona euro. Proiecţiile de inflaţie rămân la rândul lor în mare măsură neschimbate, la 1,4% pentru UE, respectiv 1,1% pentru zona euro. Incertitudinile legate de aceste proiecţii rămân numeroase, aşa cum a arătat-o evoluţia recentă a pieţelor financiare. 

         Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a declarat:„Redresarea economiei UE se concretizează, dar este încă fragilă. Reaşezarea economiei europene pe o traiectorie puternică şi sustenabilă ar trebui să fie principalul nostru obiectiv. Pentru aceasta, trebuie să acţionăm pe două fronturi:relansarea economică şi consolidarea finanţelor publice. Noua strategie Europa 2020 pentru modernizarea economiilor noastre ar trebui să meargă mână în mână cu consolidarea finanţelor publice. Acest lucru este necesar pentru o creştere sustenabilă şi pentru crearea de locuri de muncă”.

Previziunile de creştere pentru UE şi zona euro se îndeplinesc

        Previziunile de creştere pentru primul semestru al acestui an au fost revizuite uşor în sens crescător în prognoza Comisiei atât pentru UE, cât şi pentru zona euro. Însă din cauza unor revizuiri marginale în sens descrescător pentru cel de-al doilea semestru al lui 2010, rata de creştere a PIB-ului preconizată pentru 2010 în ansamblu rămâne relativ neschimbată, la 0,7%, pentru ambele zone. Acest calcul s-a realizat pe baza previziunilor actualizate pentru Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Regatul Unit, care reprezintă împreună aproximativ 80% din PIB-ul UE.

O relansare mondială mai puternică

        Activitatea economică la nivel mondial s-a dovedit a fi mai robustă în a doua jumătate a anului 2009 decât se estimase anterior, în special în economiile emergente din Asia. PIB-ul real (cu excepţia cazului UE) a evitat anul trecut o cădere abruptă şi acum se preconizează că va creşte cu aproximativ 4¼% în 2010. Pe termen scurt, indicatorii globali sunt încurajatori, reflectând în parte ciclul stocurilor din industria prelucrătoare.

        Pe termen mai lung, se preconizează că va urma o perioadă de creştere lentă a economiei mondiale, datorată atenuării treptate a efectelor măsurilor de stimulare şi ciclului stocurilor. Diferenţele dintre ţări rămân accentuate, cu o redresare mult mai solidă a economiilor emergente, pe fondul reluării intrărilor de capital şi al reînnoirii apetitului pentru risc al investitorilor. Deşi redresarea ţărilor din afara UE este mai rapidă decât se estimase, rămâne de văzut în ce măsură aceasta va fi de folos Uniunii Europene în acest an.

Un impact modest asupra dinamicii naţionale până în prezent

        Îmbunătăţirea indicatorilor care măsoară climatul economic din UE sugerează o extindere a activităţii economice în viitor, dar datele concrete, în special cele referitoare la producţia industrială şi la vânzările cu amănuntul, au fost mai puţin încurajatoare în ultimul timp. Deşi mediul extern mai bun decât se preconizase ar putea stimula exporturile, investiţiile rămân reduse, reflectând o rată de utilizare a capacităţilor excepţional de scăzută. Pentru 2010 se estimează totodată că investiţiile imobiliare vor rămâne şi ele reduse, dată fiind ajustarea necesară din sectoarele locuinţelor din mai multe state membre. Condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit faţă de începutul lui 2009, însă ajustarea bilanţurilor nu este finalizată şi încă rămân incertitudini considerabile. Perspectivele slabe de investiţii implică de regulă o piaţă a muncii deficitară în viitor, aceasta putând la rândul său să limiteze consumul privat. Dat fiind că principalele forţe motoare ale relansării din UE şi la nivel mondial sunt în mare parte temporare, trebuie testată totodată soliditatea relansării.

Stabilitatea preţurilor menţinută

        Procesul amplu de dezinflaţie din cea mai mare parte a anului 2009 se explică în principal prin efecte de bază negative din sectorul energiei şi cel alimentar şi prin utilizarea tot mai scăzută a capacităţilor. Inflaţia IAPC a crescut uşor în ultimele luni din 2009 şi a rămas la o rată anuală foarte moderată, de 1,0% în UE şi 0,3% în zona euro, aşa cum se anticipa în toamnă. Pentru viitor, se preconizează că o încetinire accentuată a activităţii economice va ţine sub control inflaţia, compensând creşterile preţurilor la energie şi la produsele de bază. Se estimează că stabilitatea preţurilor va fi menţinută, proiecţiile de inflaţie IACP fiind doar marginal revizuite în sens crescător la 1,4% în UE şi rămânând neschimbate la 1,1% în zona euro.

Evaluarea riscurilor

        Riscurile care planează asupra perspectivelor de creştere ale UE pentru 2010 par în continuare în linii mari echilibrate. Partea negativă este că situaţia pieţelor financiare rămâne extrem de incertă şi supusă unor riscuri serioase. Partea pozitivă este că soliditatea relansării mondiale, în special pe pieţele emergente din Asia, şi redresarea iminentă a ciclului stocurilor în UE pot avea un impact mai puternic asupra cererii interne decât se estimează în acest moment. Cât despre perspectivele de inflaţie, riscurile par şi în acest caz să rămână relativ echilibrate în 2010.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală