Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia îi invită pe liderii ţărilor UE să cadă de acord asupra unor măsuri concrete menite să combată şomajul în rândul tinerilor şi să creeze un mediu de afaceri favorabil pentru micile întreprinderi.
Tinerii şi întreprinderile mici sunt factori de creştere economică. De aceea, preocupările lor figurează pe agenda discuţiilor de la Bruxelles la care vor participa liderii UE în zilele de 27 şi 28 iunie. Propunerile Comisiei au fost trimise tuturor liderilor europeni şi membrilor Parlamentului European.
În prezent, în UE, aproximativ 6 milioane de persoane cu vârsta sub 25 de ani nu au un loc de muncă. În unele ţări, mai mult de jumătate din tinerii care doresc să muncească sunt şomeri.
Apelul la acţiune pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor lansat de Comisia Europeană conţine idei noi cu privire la modul în care tinerii pot fi integraţi pe piaţa muncii. De asemenea, Comisia îndeamnă guvernele statelor membre să accelereze punerea în aplicare a iniţiativelor asupra căror s-a convenit deja, cum ar fi „Garanţia pentru tineret”.
Iniţiativa „Garanţia pentru tineret” a fost aprobată de miniştrii ţărilor UE în aprilie 2013. Aceasta este menită să le asigure tuturor tinerilor accesul la un loc de muncă convenabil, la un stagiu de ucenicie, de formare sau la un curs în cadrul programului de educaţiei de-a lungul vieţii în termen de patru luni de la absolvire sau de la momentul pierderii locului de muncă.
De asemenea, Comisia se adresează regiunilor în care rata şomajului în rândul tinerilor este de peste 25% să prezinte planuri în care să explice în detaliu modul în care urmează să fie pusă în aplicare această iniţiativă, care vor fi părţile implicate, cine va asigura finanţarea şi cum va fi monitorizată.
În multe regiuni, iniţiativa „Garanţia pentru tineret” ar putea fi implementată mai uşor dacă bugetul de 6 miliarde de euro alocat măsurilor de combatere a şomajului ar fi disponibil imediat, aşa cum propune Comisia, mai degrabă decât dacă această sumă ar fi eşalonată de-a lungul următoarei perioade de finanţare UE de şapte ani.
Portalul EURES este un instrument util pentru cei care doresc să-şi găsească un loc de muncă într-o altă ţară din UE. Persoanele interesate pot consulta aici anunţuri pentru posturile vacante şi îşi pot publica CV-ul. În curând, va fi lansată iniţiativa Primul tău loc de muncă EURES, care îi va ajuta pe tinerii care doresc să se stabilească în altă ţară pentru a munci, oferindu-le finanţare pentru a urma cursuri de limbă şi alte cursuri de formare, precum şi pentru cheltuielile de transport. În prezent, sistemul este testat în şase ţări.
Pentru ca astfel de iniţiative să poată avea rezultate, este nevoie să existe locuri de muncă disponibile. Asigurarea unor condiţii favorabile în care micile întreprinderi să se poată dezvolta este o modalitate de a crea locuri de muncă. În prezent, IMM-urile asigură circa două treimi din posturile ocupate în sectorul privat.
În 2012, Comisia a invitat întreprinderile mici să identifice normele UE care pun cele mai mari probleme. Multe din cele care figurau în „top 10” au fost deja îmbunătăţite. În prezent, micile întreprinderi au mai uşor acces la procedurile de achiziţii publice, iar cerinţele în materie de siguranţă a produselor au fost simplificate.
Comisia speră ca acordul asupra căruia vor conveni liderii UE cu privire la aceste aspecte să dea un nou impuls, în condiţiile în care Europa depune eforturi pentru relansarea economiei.
Mai multe despre şomajul în rândul tinerilor