Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Pe măsură ce se apropie de vârsta pensionării, tot mai mulţi exponenţi ai generaţiei „baby boom” aleg să rămână în câmpul muncii.
Din ce în ce mai mulţi europeni aleg să muncească o perioadă mai îndelungată de timp, inversând tendinţa anterioară de pensionare anticipată. Această schimbare ar putea conduce la simplificarea problemei privind îmbătrânirea populaţiei, cu care se confruntă Europa.
Într-un nou raport al Comisiei Europene se arată că rata ocupării forţei de muncă a crescut brusc pentru toate vârstele, începând cu anul 2000. Cifrele se referă în mod special la generaţia „baby boom”, adică la persoanele născute în timpul exploziei demografice de după cel de-al doilea război mondial.
Una dintre cele mai importante strategii pe care UE o aplică pentru a face faţă fenomenului de îmbătrânire a populaţiei îşi propune să sprijine persoanele vârstnice astfel încât acestea să să continue să lucreze, adică să rămână active. Lucrătorii vârstnici se confruntă cu numeroase obstacole, inclusiv cu legi care sunt împotriva angajării în cazul în care există deja o pensie şi care prevăd restricţii cu privire la desfăşurarea anumitor activităţi, din motive legate de asigurări. Acestea au fost câteva dintre problemele discutate în cursul acestei săptămâni, la Al Doilea Forum Demografic European.
Vârsta medie la nivel european prezintă o tendinţă ascendentă, întrucât europenii trăiesc mai mult şi au mai puţini copii. Creşterea ponderii populaţiei în vârstă are implicaţii majore asupra economiei şi asupra societăţii, în general. Şi cum „baby boomerii” se apropie de vârsta pensionării, problema devine urgentă.
Născuţi între 1946 şi 1964, aceştia au constituit, mulţi ani, cea mai mare parte a forţei de muncă. Pe măsură ce îmbătrânesc, încep să aibă nevoie de asistenţă medicală, pensii, locuinţe şi de sprijin din partea comunităţii, la o scară mai mare ca niciodată. Însă numărul persoanelor apte de muncă, din partea cărora ar trebui să vină acest sprijin, este în scădere.
Numărul persoanelor apte de muncă creşte, dar într-un ritm uşor mai scăzut. Conform estimărilor, în şase ani creşterea va înceta, iar numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 59 de ani va începe să scadă, cu aproximativ 1,5 milioane pe an.
Experţii sunt de acord că este esenţial ca „baby boomerii” să lucreze în continuare, dar ce cred persoanele în vârstă despre acest lucru? Studiile arată că unul din doi europeni doreşte să lucreze şi după ce ajunge la vârsta pensionării.
Este o schimbare semnificativă faţă de anii '90, când era la modă pensionarea anticipată. În multe state membre ale UE, cetăţenii pot înceta să lucreze când ajung la vârsta de 50 de ani, dacă se pot mulţumi cu o pensie mai mică.
Astăzi tendinţa s-a inversat. Conform rapoartelor, 50% dintre bărbaţii şi 30% dintre femeile cu vârsta de 60 de ani continuau să lucreze în 2007, cu 10% mai mult faţă de anul 2000.