Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Potrivit Buletinului trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă și situația socială, deși începe să se întrevadă o redresare economică fragilă în Uniunea Europeană, persistă divergențe între țări, în special în zona euro. Buletinul subliniază și faptul că piața forței de muncă și condițiile sociale rămân critice, iar creșterea favorabilă incluziunii va necesita noi investiții strategice și reforme structurale.
Comisia a abordat aceste divergențe în Pachetul privind ocuparea forței de muncă din aprilie 2012, în recomandările specifice adresate fiecărei țări cu scopul de a soluționa problema segmentării piețelor forței de muncă, de a îndemna la adoptarea unor reforme fiscale favorabile ocupării forței de muncă, de a asigura servicii publice mai eficiente în domeniul ocupării forței de muncă și de a adapta învățământul și formarea profesională la necesitățile angajatorilor, în cadrul Garanției pentru tineret și al echipelor de acțiune destinate să ajute statele membre să își redirecționeze cheltuielile din fondurile structurale ale UE către măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor și de facilitare a liberei circulații a lucrătorilor, cum ar fi reforma rețelei de căutare de locuri de muncă EURES.
Aceste măsuri vor fi completate prin dezvoltarea dimensiunii sociale a Uniunii economice și monetare (UEM), printr-o mai bună monitorizare și evaluare a dezechilibrelor potențiale din domeniul social și al ocupării forței de muncă, care constituie tema unei comunicări care urmează să fie adoptată de Comisie la 2 octombrie. Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor, a declarat: „Nu trebuie să ne complacem în această situație: prea mulți oameni sunt afectați de consecințele sociale grave ale crizei, așadar trebuie să intensificăm investițiile sociale și să sprijinim crearea de locuri de muncă. O redresare sustenabilă necesită realizarea de noi progrese în ceea ce privește reformarea Uniunii economice și monetare, inclusiv prin acordarea unei atenții sporite ocupării forței de muncă și problemelor sociale și prin coordonarea mai strânsă a politicilor sociale și a celor din domeniul ocupării forței de muncă. Trebuie să fim în stare să depistăm și să abordăm din timp marile provocări sociale și din domeniul ocupării forței de muncă, în loc să permitem adâncirea disparităților din interiorul Europei. ” Deși există semnale care indică o redresare timidă, buletinul trimestrial evidențiază faptul că piața forței de muncă și condițiile sociale rămân foarte problematice:
Alte investiții sociale și reforme necesare
Divergențele din zona euro subminează UEM
Ultimul raport trimestrial subliniază divergențele persistente dintre țări, în special în cadrul zonei euro:
Divergențele economice și sociale reprezintă provocări majore pentru UEM. Performanțele slabe la nivelul pieței muncii și la nivel social nu prejudiciază numai statele membre afectate în mod direct, ci efectele acestora se extind și asupra țărilor cu performanțe mai bune, prin reducerea cererii globale, scăderea productivității și creșterea ratelor dobânzilor, legate de instabilitatea politică și de scăderea încrederii în moneda euro și în UE.
O UEM solidă, cu o dimensiune socială, are nevoie de o mai bună monitorizare și evaluare a principalelor dezechilibre potențiale din sectorul ocupării forței de muncă și din sectorul social ale statelor membre. Această măsură ar putea fi coroborată cu o coordonare mai puternică a politicilor în domeniul ocupării forței de muncă și a politicilor sociale pentru a asigura reacții prompte și eficace la aceste provocări, în interesul întregii UEM. Recomandarea privind „Garanția pentru tineret” și decizia, luată de comun acord, de a lansa Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, cu un buget de 6 miliarde EUR, sunt exemple de astfel de acțiuni colective care se concentrează asupra soluționării unei provocări ocupaționale și sociale majore, care afectează în mod disproporționat anumite părți ale UEM.
Aceste aspecte sunt abordate în Comunicarea privind dimensiunea socială a UEM adoptată de Comisie la 2 octombrie – a se vedea IP/13/893).
Persoane de contact:
Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)
Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)
Pagini Utile