Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
07.07.2022 - Pachetul privind serviciile digitale: Comisia salută adoptarea de către Parlamentul European a noului cadru de reglementare al UE pentru serviciile digitale
ED Targoviste

Comisia salută adoptarea de către Parlamentul European a Actului legislativ privind serviciile digitale și a Actului legislativ privind piețele digitale, pe care Comisia le-a propus în decembrie 2020.

 

Pachetul privind serviciile digitale stabilește un prim cadru de reglementare cuprinzător pentru platformele online de care depindem cu toții în viața de zi cu zi. Aceste noi norme se vor aplica în întreaga UE și vor crea un spațiu digital mai sigur și mai deschis, care are la bază respectarea drepturilor fundamentale.

Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat: Parlamentul European a adoptat norme solide și ambițioase, primele de acest gen pe plan mondial, care reglementează platformele online. Actul legislativ privind serviciile digitale contribuie la protecția drepturilor utilizatorilor online. Actul legislativ privind piețele digitale creează piețe online echitabile și deschise. De exemplu, se pot aborda și în mediul online discursurile ilegale de incitare la ură. Iar produsele cumpărate online trebuie să fie sigure. Marile platforme vor trebui să se abțină de la promovarea propriilor interese, să partajeze datele cu alte întreprinderi, să faciliteze mai multe magazine de aplicații. Pentru că răspunderea este direct proporțională cu dimensiunea platformei, sunt anumite lucruri pe care platformele mari au obligația să le facă și anumite lucruri pe care nu trebuie să le facă.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: Acum zece ani, s-a încheiat epoca băncilor „prea mari pentru a se prăbuși”. Acum – odată cu Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețe digitale – se încheie epoca platformelor „prea mari pentru a le păsa”. În sfârșit, creăm o piață unică digitală, cea mai importantă din „lumea liberă”. Se vor aplica aceleași norme previzibile peste tot în UE, pentru cei 450 de milioane de cetățeni, astfel încât toată lumea să beneficieze de un spațiu digital mai sigur și mai echitabil.

Adoptarea pachetului privind serviciile digitale în primă lectură de către Parlamentul European vine în urma acordului politic la care au ajuns colegiuitorii cu privire la Actul legislativ privind piețele digitale la 24 martie și cu privire la Actul legislativ privind serviciile digitale la 23 aprilie anul acesta. Comisia va asigura aplicarea noilor norme în cazul celor mai mari platforme online care sunt active în UE. Comisia întreprinde toate demersurile necesare pentru a fi pregătită să își asume acest rol în momentul în care normele intră în vigoare.

Etapele următoare

După adoptarea pachetului privind serviciile digitale în primă lectură de către Parlamentul European, ambele texte trebuie să fie acum adoptate în mod oficial de către Consiliul Uniunii Europene. După ce vor fi semnate, Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale vor fi publicate în Jurnalul Oficial. Ambele acte vor intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării lor în Jurnalul Oficial în toamna acestui an.

Context

Comisia și-a prezentat propunerile referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale și la Actul legislativ privind piețele digitale la 15 decembrie 2020. La 24 martie 2022, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la Actul legislativ privind piețele digitale și la 23 aprilie cu privire la Actul legislativ privind serviciile digitale. Sunt disponibile documente actualizate cu întrebări și răspunsuri pentru Actul legislativ privind serviciile digitale și pentru Actul legislativ privind piețele digitale.

Pentru informații suplimentare

Actul legislativ privind serviciile digitale: Întrebări și răspunsuri (actualizare)

Actul legislativ privind piețele digitale: Întrebări și răspunsuri (actualizare)

Pagina informativă referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale

Pagina informativă referitoare la Actul legislativ privind piețele digitale

Detalii

Data publicării

6 iulie 2022

Date de contact

Nume

Johannes BAHRKE

Email

johannes.bahrke@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 295 86 15

Nume

Arianna PODESTA

Email

arianna.podesta@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 298 70 24

Nume

Charles MANOURY

Email

charles.manoury@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 291 33 91

Nume

Maria TSONI

Email

maria.tsoni@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 299 05 26


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală