Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisarul european Corina Crețu a aprobat modificarea programului de cooperare transfrontalieră România - Republica Serbia. Astfel, aproape 10 milioane de euro din fonduri europene au fost realocate în cadrul programului pentru a sprijini cetățenii care locuiesc de o parte și de alta a frontierei să își găsească un loc de muncă, precum și creșterea economică favorabilă incluziunii și mobilității durabile. De această decizie vor beneficia aproape 2,4 milioane de locuitori din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, precum și din județele vecine din Republica Serbia.
„Această decizie de modificare a programului de cooperare transfrontalieră România - Republica Serbia va oferi mai multe oportunități ambelor țări, fiind încă o dovadă clară că în Europa construim punți și nu ziduri. Încurajez autoritățile să profite din plin de acest program transfrontalier, cu beneficii directe pentru populația din zonă, în special prin îmbunătățirea serviciilor medicale, a celor de transport, prin sprijinirea schimburilor culturale sau a acțiunilor comune în direcția protejării mediului. Să nu uităm că aceste programe de cooperare transfrontalieră joacă și un rol crucial în creșterea gradului de încredere între comunitățile aflate de-o parte și de alta a granițelor, un lucru extrem de important pentru a putea face față provocărilor comune ", a declarat comisarul pentru politică regională Corina Crețu.
Unul dintre efectele preconizate ale acestui program este un mai bun acces al populației active la piața forței de muncă și sprijin pentru traversarea frontierei în vederea realizării de activități economice, sociale și culturale în comun. De asemenea, este avută în vedere facilitarea accesului la servicii de îngrijire a sănătății și sociale, inclusiv în ceea ce privește facilitățile culturale și sportive.
Context
Programul IPA CBC de cooperare transfrontalieră România - Republica Serbia include 3 regiuni de frontieră din România și 6 regiuni din Serbia. Valoarea programului este de peste 88 milioane de euro cu o contribuție de aproape 75 milioane de euro din Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA).
Programul transfrontalier investește, printre altele, în două proiecte strategice:
1. În domeniul transportului: "Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega" este un proiect ce are în vedere promovarea transportului durabil și dezvoltarea infrastructurii de mobilitate în zona transfrontalieră pentru transformarea Canalului Bega într-o destinație recunoscută la nivel internațional pentru experiențe turistice unice, diversitate culturală, comunități integrate și protecția mediului;
2. În domeniul sănătății: Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră este axată pe îmbunătățirea diagnosticării și tratării tumorilor maligne, încurajarea colaborării în domeniul oncologiei între instituțiile medicale din cele două țări pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne și eficiente pentru toți pacienții oncologici din regiune, având ca obiectiv creșterea calității și duratei de viață.
Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) oferă ajutor financiar și tehnic pentru a sprijini reformele din țările în curs de aderare. Fondurile IPA consolidează capacitățile acestor țări, având ca rezultat evoluții pozitive în regiune.
Pentru perioada 2014-2020, Interreg-IPA are un buget de aproximativ 4,84 miliarde de euro care urmează să fie investit în 12 programe de cooperare transfrontalieră între regiuni și parteneri teritoriali, sociali și economici.
Persoană de contact pentru presă:
Dana Berinde, membru de cabinet, Comisia Europeană, tel.: +32 2 29 88365
Pagini utile
Programe de cooperare transfrontalieră IPA
Pagina de Facebook a campaniei "UE în regiunea mea"(link is external)
Twitter: @EU_Regional @CorinaCretuEU #cohesionpolicy