Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Un sondaj arată că 50% din europeni sunt dispuşi să se mute în altă ţară pentru a-şi găsi un loc de muncă.
În prezent, circa 11,3 milioane de europeni locuiesc în altă ţară din UE decât cea de origine. Numărul - deşi cu 4 milioane mai mare decât acum 10 ani - reprezintă doar 2,3% din populaţia UE.
Un raport publicat de Comisia Europeană ilustrează faptul că prea puţini europeni îşi valorifică dreptul de a lucra oriunde în UE - drept care reprezintă unul din principalele avantaje ale pieţei unice, dar şi o condiţie esenţială pentru succesul acesteia. În acelaşi timp, raportul prezintă informaţii cu privire la drepturile lucrătorilor migranţi, actualizate în lumina hotărârilor judecătoreşti din ultimul deceniu. De exemplu, Curtea Europeană de Justiţie a decis că noţiunea de "lucrători" include acum şi persoanele angajate temporar sau sportivii plătiţi pentru a activa în alte state membre. |
Raportul se încadrează eforturilor UE de a facilita accesul europenilor la locuri de muncă în alte state membre. Noul plan economic al UE pentru următorii 10 ani menţionează mobilitatea forţei de muncă drept o condiţie esenţială pentru reducerea şomajului. Rata şomajului a crescut îngrijorător în timpul crizei, ajungând de la 6,8% (în mai 2008) la 9,6% (în mai 2010).
"Mobilitatea lucrătorilor poate contribui la reducerea ratei şomajului, prin echilibrarea cererii şi a ofertei", a declarat comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, László Andor. "Europenii sunt conştienţi de acest lucru, dar se confruntă în continuare cu obstacole atunci când doresc să lucreze într-un alt stat membru."
Raportul este însoţit de un sondaj care arată că 48% din europeni ar fi dispuşi să-şi caute un loc de muncă în altă ţară sau regiune, dacă ar rămâne şomeri. Mai mult, 17% preconizează că vor lucra în străinătate, în viitor.
Obstacolele actuale sunt de natură juridică, administrativă şi practică. Găsirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă pentru partenerul de viaţă şi limba sunt doar câţiva dintre factorii cu impact asupra mobilităţii transfrontaliere.