Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
26.02.2010 - Relansare economica
ED Targoviste

         Comisia estimează că PIB-ul la nivelul UE va reveni treptat la valorile care se înregistrau înainte de criză. Cu toate acestea, economia întâmpină încă dificultăţi.
         Recenta criză economică, cea mai lungă şi cea mai gravă din istoria UE, s-a încheiat în cel de-al treilea trimestru al anului 2009, când PIB-ul real a început să crească din nou. Însă, după cum era de aşteptat, în ultimele trei luni ale anului, ritmul de creştere economică a scăzut.

        În 2010, economia europeană va înregistra o creştere de numai 0,7%, după cum anunţau şi previziunile din toamna anului 2009.
UE a beneficiat de pe urma relansării economiei mondiale, care s-a dovedit mult mai puternică decât se preconiza în a doua jumătate a anului 2009. La nivel global, situaţia este încurajatoare, în condiţiile în care economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 4,25% în 2010 (estimările nu includ UE).

        În ciuda acestui climat pozitiv, creşterea economică a UE este ameninţată în 2010 de o serie de factori, printre care: scăderea pieţei imobiliare în mai multe state membre, diminuarea producţiei industriale şi a comerţului cu amănuntul. Perspectivele rămân nesigure pentru pieţele financiare, deşi acestea au înregistrat rezultate foarte bune de la începutul anului 2009. În acelaşi timp, rata şomajului continuă să crească, iar efectele acestei creşteri se vor regăsi în reducerea cheltuielilor de consum.

        În 2009, inflaţia s-a situat la un nivel moderat - 1% în UE şi 0,3% în zona euro - reflectând, astfel, încetinirea creşterii economice. Se aşteaptă ca în 2010 rata inflaţiei la nivelul UE să ajungă la 1,4%, cifră puţin mai ridicată decât cea enunţată de previziunile anterioare. Pentru zona euro, previziunile rămân neschimbate, rata inflaţiei urmând să se situeze la 1,1%.

        În actualul raport, riscurile pe care le implică relansarea economică se menţin la un nivel echilibrat. Evoluţiile recente de pe pieţele financiare arată însă că reinstaurarea unui climat nesigur este încă posibilă. O relansare la nivel mondial, mai puternică decât cea preconizată, ar putea da un nou impuls economiei UE.

        În general, Comisia Europeană publică previziuni economice de patru ori pe an - două rapoarte complete primăvara şi toamna şi două rapoarte intermediare în februarie şi septembrie. Următoarele previziuni economice vor fi date publicităţii în luna mai.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală