Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
28.09.2009 - Băncile şi sectorul financiar, la un an de la începutul crizei
ED Targoviste

        Noile reglementări comunitare propun o supraveghere mai strictă a sectorului serviciilor financiare şi trimit un semnal puternic liderilor G20, care urmează să se reunească în cadrul summit-ului de la sfârşitul acestei săptămâni.

       Propunerile vizează multiple aspecte şi reprezintă un element cheie al reacţiei UE la criza financiară. Acestea ar urma să creeze, pentru prima oară, un sistem european de supraveghere a sectorului financiar.

       Noile propuneri vin la un an de la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers (SUA) - un eveniment care a zguduit pieţele din toată lumea. Efectele resimţite în statele membre au fost amplificate de lipsa unei abordări standardizate cu privire la reglementările din sectorul financiar.

        Comisarul pentru piaţă internă, Charlie McCreevy, a declarat că pachetul legislativ „arată că suntem decişi să tragem învăţăminte de pe urma crizei şi să acţionăm în consecinţă”.

        În prezent, supravegherea sectorului se realizează în cea mai mare parte la nivel naţional, fiecare ţară monitorizând propriile bănci. Aceasta deşi piaţa unică există de peste zece ani, iar numeroase instituţii financiare desfăşoară operaţiuni transfrontaliere.

        Noile norme vor permite crearea unui Sistem European al Autorităţilor de Supraveghere Financiară, care să asigure o monitorizare reală a instituţiilor financiare care desfăşoară activităţi în cel puţin două ţări. Sistemul ar permite înfiinţarea unor noi autorităţi europene în domeniul bancar, al asigurărilor, al valorilor mobiliare şi al pensiilor ocupaţionale, destinate să supervizeze şi să coordoneze activităţile autorităţilor de supraveghere naţionale.

        Autorităţile europene ar urma să aibă ultimul cuvânt în caz de dezacorduri între autorităţile naţionale, putând să impună anumite măsuri în caz de urgenţă. Agenţiile de rating al creditelor (companii private care au responsabilitatea de a avertiza investitorii cu privire la activele riscante) s-ar afla sub directa supraveghere a Autorităţii în domeniul valorilor mobiliare.

        Se propune, de asemenea, crearea unui organism european care să identifice riscurile la adresa stabilităţii sistemului financiar. Noile autorităţi de supraveghere ar urma să aibă reprezentanţi în Comitetul european pentru riscuri sistemice, la fel ca şi băncile europene şi băncile centrale naţionale.

        UE a făcut apel la aplicarea unor reforme similare la nivel global - poziţie agreată în luna aprilie de Grupul celor mai dezvoltate 20 de economii ale lumii. Şase luni mai târziu, liderii G20 se reunesc la Pittsburgh pentru a analiza progresele înregistrate şi pentru a lua în discuţie posibilitatea de a plafona salariile directorilor de bănci (acţiune pe care UE o susţine).

        În urma crizei declanşate acum un an, UE a solicitat unui grup de experţi bancari să găsească modalităţi de prevenire a unei posibile repetări a celei mai grave crize financiare de la crahul de pe Wall Street din 1929. Propunerile se bazează pe recomandările grupului, adoptate de liderii UE în cursul acestui an.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală