Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Primul summit social al UE din ultimii 20 de ani a reunit, în data de 17 noiembrie, la Göteborg (Suedia), președinții instituțiilor UE, șefii de stat și de guvern, partenerii sociali și alte părți interesate. În prezența președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și a prim-ministrului suedez Stefan Löfven, participanții au purtat discuții deschise cu privire la modalitățile de promovare a locurilor de muncă și a creșterii economice echitabile în Uniunea Europeană și, totodată, a fost proclamat Pilonul european al drepturilor sociale.
„Europa întoarce încet pagina după anii de criză economică, dar încă nu a depășit cea mai mare criză socială pe care a cunoscut-o de câteva generații. Ne confruntăm cu toții cu provocările legate de șomajul în rândul tinerilor, de inegalitate și de transformările prin care trece piața muncii. În Göteborg, avem ocazia unică de a căuta soluții comune. Ar trebui să fie un moment istoric – prin proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale, demonstrăm angajamentul nostru comun de a respecta și a proteja dreptul tuturor cetățenilor la egalitate și echitate și dreptul de a beneficia de oportunități. Acestui prim pas trebuie să-i urmeze mulți alții în aceeași direcție”, a declarat președintele Juncker.
Summitul a fost axat pe valorificarea noilor oportunități și abordarea provocărilor comune pentru piețele muncii și modelele de protecție socială.
Cele trei sesiuni de lucru, desfășurate în paralel, au abordat următoarele teme:
Proclamarea Pilonului european al drepturilor sociale de către Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană subliniază angajamentul comun al liderilor UE de a sprijini și a proteja cele 20 de principii și drepturi consacrate de acesta.
Cu ocazia Summitului social, a fost publicat și un sondaj Eurobarometru cu tema “Viitorul Europei – chestiuni sociale”, care arată că mai mult de 8 din 10 europeni cred că economia de piață trebuie să fie combinată cu un nivel ridicat de protecție socială.
Context
Dezbaterea privind viitorul Europei și necesitatea ca UE și statele sale membre să răspundă mai bine așteptărilor cetățenilor și să aducă rezultate concrete pentru toți europenii sunt priorități ale agendei UE. Guvernul suedez(link is external) este implicat activ în dezbaterea privind viitorul Europei, iar condițiile de muncă echitabile, creșterea favorabilă incluziunii, egalitatea de șanse și dialogul social performant au ocupat un loc prioritar pe agenda sa politică încă de la începutul mandatului său.
Persoane de contact pentru presă:
Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)
Sara SOUMILLION (+32 2 296 70 94)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email
Pagini utile
Pagina de internet a Summitului social(link is external)
Pilonul european al drepturilor sociale (PDF)
Fișe informative: