Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
14.03.2018 - România, cea mai mică diferență salarială între femei și bărbați din UE
ED Targoviste

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, publicat în data de 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, arată că deși au fost efectuate progrese în domeniu, acestea sunt insuficiente. În ce privește diferența de remunerare, România este statul membru în care aceasta înregistrează cel mai scăzut nivel (5,2%), în timp ce media europeană s-a stabilizat de mai mulți ani la 16%.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat: „Egalitatea de gen reprezintă o prioritate pe agenda noastră, însă progresele pe teren sunt încă lente. Pentru ca situația să se schimbe în mod real pentru femei, trebuie să transformăm sensibilizarea și intențiile în acțiuni. Aceasta înseamnă adoptarea noii legislații propuse de Comisie privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, aderarea la Convenția de la Istanbul și punerea în aplicare a politicilor convenite deja pentru a soluționa diferența de remunerare între femei și bărbați și pentru a combate violența împotriva femeilor.”

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Egalitatea de gen nu se rezumă doar la femei. Este vorba despre societatea, economia și demografia noastră. Vrem să garantăm că femeile sunt cu adevărat egale bărbaților în fața legii. De asemenea, vom continua să acționăm în vederea emancipării femeilor, astfel încât acestea să poată face propriile alegeri în ceea ce privește carierele și familiile lor.”

În România, în termeni de rată de ocupare a forței de muncă, aceasta este de doar 57,4% în rândul femeilor (65,3% media UE), în timp ce în rândul bărbaților urcă la 73,1% (76,9% media UE). De asemenea, doar 11% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor companii sunt femei, față de 25,3% media europeană, această categorie înregistrând și cea mai mare scădere comparativ cu media europeană (cu peste 20%). O reprezentare slabă a fost înregistrată și în politică, acolo unde 21,3% dintre membrii Parlamentului României sunt femei, în timp ce media UE este de 29,3%. Violența este în continuare extrem de larg răspândită. Potrivit celor mai recente date disponibile (din 2012), la nivelul României, circa 30% dintre femei s-au confruntat cu diferite forme de violență fizică și/sau sexuală de la vârsta de 15 ani, în timp ce media UE este de 33%.

La nivel european, raportul mai arată că femeile sunt mai bine instruite decât bărbații (44% dintre femeile cu vârste cuprinse între 30-34 de ani au obținut o diplomă universitară în 2016, față de 34% dintre bărbați). Cu toate acestea, ele rămân extrem de slab reprezentate în funcțiile de decizie din companii și câștigă în continuare mai puțin decât aceștia. Femeile sunt, de asemenea, subreprezentate în politică, în șase țări (Grecia, Croația, Cipru, Letonia, Ungaria și Malta), ele ocupănd mai puțin de 20% din locurile din parlamentelor naționale. În medie, 44% dintre europeni consideră că femeile ar trebui să aibă grijă de căminele și familiile lor, într-o treime din statele membre această opinie fiind împărtășită de cel puțin 70% dintre cetățeni.

Comisia a mai publicat și un studiu suplimentar privind femeile în era digitală, care indică faptul că ocuparea mai multor locuri de muncă în sectorul digital de către femei ar putea genera o creștere a PIB-ului cu 16 miliarde de euro anual în UE. Cu toate acestea, numai 24,9% dintre femeile care urmează studii superioare obțin o diplomă în domeniile tehnologice, în timp ce doar 14,8% dintre fondatorii de start-up-uri sunt femei.

Context 

Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și un drept care a fost consacrat în tratat încă de la început: Tratatul de la Roma cuprindea o prevedere privind egalitatea de remunerare.

Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Declarație comună cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2018

Raportul privind egalitatea de șanse între femei și bărbați 2018

Studiul „Femeile în era digitală”

Inițiativă pentru creșterea participării femeilor în sectorul digital

Comunicatul de presă privind prezența femeilor în sectorul tehnologic

Colocviul anual privind drepturile femeilor în vremuri tulburi 

Inițiativa Spotlight, lansată de Comisia Europeană împreună cu Organizația Națiunilor Unite

Indicele egalității de gen al IEEG, ediția 2017

Clip video privind sensibilizarea în privința violenței împotriva femeilor


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală