Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
17.11.2009 - Investiţiile corporative în cercetare-dezvoltare în 2008 au înregistrat o creştere globală – companiile din UE conduc, în faţa celor din SUA şi Japonia
ED Targoviste

        Investiţiile corporative în cercetare-dezvoltare la nivel mondial au crescut cu 6,9 % în 2008, în ciuda crizei economice, conform tabloului pe 2009 privind investiţiile realizate în cercetarea-dezvoltarea industrială din UE („EU Industrial R&D Investment Scoreboard”), publicat astăzi.  Cu un plus de 8,1 %, creşterea investiţiilor în cercetare-dezvoltare realizate de companiile din UE, definite ca fiind companii cu sediul în UE, este semnificativ mai ridicată, pentru al doilea an la rând, decât cea a companiilor din SUA, cifrată la 5,7 %, precum şi decât cea a companiilor din Japonia, de 4,4 %.Două companii din UE figurează în clasamentul primelor zece firme:Volkswagen pe locul 3, cu o investiţie în cercetare-dezvoltare de 5,93 miliarde EUR, şi Nokia pe locul 8.Cel mai mare investitor din lume în cercetare-dezvoltare a fost Toyota Motor, cu 7,61 miliarde EUR.Raportul mai arată, de asemenea, că cea mai mare creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare au înregistrat-o companiile din ţările emergente.

        „Este o veste bună faptul că, în 2008, companiile din UE şi-au menţinut nivelul investiţiilor în cercetare-dezvoltare, în condiţiile crizei economice.Aceasta este cea mai bună strategie pentru a ieşi mai puternici din criză.Trebuie să susţinem eforturile companiilor din UE şi să oferim stimulente pentru a consolida sectoarele comunitare în care se desfăşoară activităţi intense de cercetare. Crearea unui adevărat spaţiu european de cercetare reprezintă o parte a răspunsului la această provocare, împreună cu acţiuni comunitare vizând promovarea investiţiilor inteligente în cercetare-dezvoltare.Salut, de asemenea, creşterea nivelului investiţiilor realizate în cercetare-dezvoltare de către companiile din UE care activează în domeniul tehnologiilor energetice cu emisii reduse de carbon.Acestea reprezintă noi surse de creştere şi locuri de muncă în UE”, a declarat Comisarul european pentru ştiinţă şi cercetare, Janez Potočnik.

        Tabloul investiţiilor realizate în cercetarea-dezvoltarea industrială din UE, elaborat de Comisia Europeană, arată că, în ciuda crizei economice, investiţiile corporative în cercetare-dezvoltare la nivel mondial se situează totuşi la 6,9 %, în comparaţie cu nivelul de 9,0 % din 2007 (figura 1).Companiile din UE au reuşit să îşi menţină aproape neschimbată evoluţia ascendentă a investiţiilor în cercetare-dezvoltare, la 8,1 %, faţă de 8,8 % în 2007, în timp ce companiile din SUA au înregistrat o creştere mai slabă, de la 8,6 % în 2007 la 5,7 % în 2008.

        Companiile din economiile emergente au continuat să prezinte cea mai ridicată rată de creştere a investiţiilor în cercetare-dezvoltare, în fruntea acestora aflându-se China, cu o creştere de 40 %, India (27,3 %), Taiwan (25,1 %) şi Brazilia (18,6 %).Dacă impactul crizei nu se reflectă încă pe deplin în investiţiile corporative în cercetare-dezvoltare, acesta este mai vizibil în cazul altor indicatori colectaţi pentru realizarea tabloului, cum ar fi profiturile din exploatare ale companiilor, care au scăzut cu 30,5 % la companiile din UE şi cu 19,1 % la companiile din SUA.

Tendinţe la nivelul companiilor

        Două companii din UE, Volkswagen şi Nokia, se află printre primii zece investitori în cercetare-dezvoltare. Între aceştia se mai numără cinci companii din SUA, printre care Microsoft, General Motors şi Pfizer, şi una din Japonia, Toyota, aflată pe primul loc. În primii 50 de investitori în cercetare-dezvoltare se numără 16 companii din UE şi 18 companii din SUA, cu două mai puţine decât în 2007, în ambele cazuri, precum şi 13 companii din Japonia – cu patru mai multe decât în 2007. Cu toate acestea, companiile din UE aflate între primii 50 de investitori au prezentat, în medie, o intensitate mai ridicată a investiţiilor în cercetare-dezvoltare (luate ca procent din vânzări) decât companiile din alte părţi ale lumii, intensitatea fiind de 7,8 % faţă de 6,8 % (figura 2). 

Tendinţe la nivel sectorial

        În SUA, creşterea investiţiilor în cercetare-dezvoltare este dominată de sectoarele cu activitate intensă de cercetare-dezvoltare, printre care sectorul farmaceutic, sectorul biotehnologiei şi sectorul IT, în timp ce în UE creşterea acestor investiţii este repartizată în mod mai uniform între toate sectoarele.

        Companiile din SUA şi-au consolidat poziţia fruntaşă în sectoarele cu o intensitate ridicată a activităţilor de cercetare-dezvoltare, sporindu-şi investiţiile cu 35 % în ultimii patru ani, faţă de doar 13,6 % în cazul companiilor din UE (figura 3). Deşi totalul la nivelul sectoarelor cu activitate intensă de cercetare-dezvoltare din SUA este de două ori mai mare decât cel din UE în ceea ce priveşte investiţiile în cercetare-dezvoltare, companiile din UE care activează în aceste sectoare prezintă performanţe similare cu cele ale concurenţilor din SUA în ceea ce priveşte cercetarea-dezvoltarea şi indicatorii aferenţi. 
        Companiile din UE sunt fruntaşe în sectoarele cu o intensitate medie spre ridicată şi medie spre scăzută a activităţii de cercetare-dezvoltare, cum ar fi sectorul automobilelor şi al componentelor auto, sectorul echipamentelor electrice şi electronice sau sectorul produselor chimice.

        Sectorul farmaceutic şi al biotehnologiei îşi consolidează poziţia ca primul sector de investiţii în cercetare-dezvoltare, atât la nivel mondial, cât şi în SUA, reprezentând 18,9 % şi, respectiv, 25,0 %. Multe companii farmaceutice au prezentat o creştere puternică a investiţiilor în cercetare-dezvoltare: de exemplu Takeda Pharm. (+42,7 %), Boehringer Ingelheim (+21,9 %), Schering-Plough (+20,6 %). Cu toate acestea, Merck (SUA), Johnson & Johnson şi Pfizer şi-au redus cu 1-2 % investiţiile în cercetare-dezvoltare. 
Sectorul automobilelor şi al componentelor auto este pe locul trei la nivel mondial, reprezentând 17,1 %, dar pe primul loc în SUA şi Japonia, unde reprezintă 25,0 %, respectiv, 27,0 %.  În ciuda faptului că este primul sector afectat de criza economică, unele companii producătoare de automobile au înregistrat anul trecut creşteri de două cifre ale investiţiilor în cercetare-dezvoltare: Volkswagen (+20,4 %), Peugeot (+14,4 %) şi Fiat (+14,1 %). Altele şi-au redus considerabil investiţiile în cercetare-dezvoltare - de exemplu Renault (-9,2 %), Daimler (-9,1 %), BMW (-8,9 %), Ford Motor (-2,7 %) şi General Motors (-1,2 %).

        Tabloul pe acest an confirmă activitatea susţinută de cercetare-dezvoltare a companiilor care activează în domeniul tehnologiilor energetice bazate pe surse regenerabile. Cele şase companii din UE din acest sector au prezentat o creştere impresionantă a investiţiilor în cercetare-dezvoltare în ultimii trei ani (figura 4).

Context

        Tabloul pe 2009 al investiţiilor realizate în cercetarea-dezvoltarea industrială din UE oferă informaţii cu privire la primele 1 000 de companii din UE şi la primele 1 000 de companii din afara UE care au investit în cercetare-dezvoltare în cursul ultimului an de raportare. Acest tablou este publicat anual de Comisia Europeană. Tabloul şi alte rapoarte de analiză şi monitorizare a investiţiilor realizate în cercetare de sectorul industrial pot fi descărcate de la http://iri.jrc.ec.europa.eu/
A se vedea, de asemenea, MEMO/09/503


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală